Yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (HPLC) ile yapılan analizlerde Nigella sativa yağında başlıca 4 ana aktif maddenin bulunduğu gösterilmiştir
Bunlar timokinon (TQ), ditimokinon (DTQ), timohidrokinon (THQ, nigellon) ve timol (THY) dür.
Çörek otu tohumu %0,4-0,45 arasında uçucu yağ, %30’dan fazla sabit yağ içerir. Uçucu yağların -24’ünü timokinon oluşturmaktadır.
Çörek otu tohumu ayrıca timol, karvakrol, nigellimin-N-oksit, nigellisin, nigellidin ve alfa-hederin içermektedir.
Çörek otu tohumları vitamin ve mineral yönünden zengindir; 100 gr çörek otu tohumunda 1.529 mg B1 (tiamin), 0.1 mg B2 (riboflavin), 0.5 mg B6 (pridoksin), 5.7 mg PP (niasin), 0.061mg B9 (folik asid) ,10.5 mg Fe, 1.8 mg Cu, 185.9 mg Ca, 6 mg Zn, 526.5 mg P ve 1.7mg Se, 9.02 mg alfa-tokoferol, 54.2 mg gama tokoferol, 2.7 mg all-trans retinol bulunmaktadır. Ayrıca tohumlar kalsiyum, demir ve potasyum kaynağıdır.
Nigella sativa Çörekotu tohumları eski Mısır ve Yunanlı hekimler tarafından baş ağrısı, nazal konjesyon, diş ağrısı, bağırsaksak kurtlarına karşı, adet söktürücü ve laktasyonu artırmak için kullanılmıştır. Nigella sativa tohumları Orta ve Uzak Doğu’da bronşiyal astım, baş ağrısı, dizanteri, enfeksiyon, obesite, sırt ağrısı, hipertansiyon ve gastrointestinal problemler gibi pek çok hastalıkta geleneksel bir ilaç olarak kullanılmaktaydı.
Egzema gibi cilt hastalıklarında kullanımı ise bütün dünyaca kabul edilmiştir.
Çörek otu tohumu yağı direkt olarak yaşlılarda immün direnci arttırır.
Farelerde “sisplatinin” neden olduğu hemoglobin ve total lökosit sayısındaki azalmaya engel olmuştur. Nigella sativa Çörekotu verilen farelerde toplam lökosit sayısı %3.2 oranında artmıştır. Nigella sativa’ nın çörek otunun, T hücrelerinin bağışıklık sistemindeki etkisini arttırıcı özelliği vardır.
Çörek otu tohumunun Nigella sativa’nın hem yağının hem de tohumundaki aktif bileşenlerin anti-tümör etkinlik gösterdiği in vitro ve in vivo çalışmalarla gösterilmiştir.
Antitümör etkilerine ek olarak hepatosellüler karsinomda, lösemide, akciğer karsinomunda sitotoksik etki gösterdiği belirtilmiştir.
Çörek otu tohumu yağının artritin etkilerini hafifleten antiinflamatuvar etkisi olduğu da gözlenmiştir. Çörek otu tohumu ve bileşenlerinin, deneysel ensefalomyelit, kolit gibi inflamatuvar hastalıklarda etkisi olduğu da bildirilmiştir.
Çörekotu Tohumu Nigella sativa Escherichia coli, Bacillus subtilis, Streptococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa gibi pek çok bakteri türüne karşı antibakteriyel etkinlik göstermektedir.
Candida albicans gibi maya ve mantar gibi pek çok mantar türüne karşı antifungal etkinlik göstermektedir. Çörek otu tohumunun farelerde antifungal etkisinin araştırıldığı bir çalışmada, Candida albicans inokulasyonundan 24 saat sonra başlanan ve 3 gün devam eden günlük çörek otu tohumu tedavisiyle mantarın büyümesinin anlamlı derecede inhibe edildiği gösterilmiştir.
Streptozotosin ile diyabet modeli oluşturulan sıçanlarda yapılan çalışmada çörek otu tohumlarıyla tedavinin (0.20 ml/ kg, 30 gün; i.p.) serum insülin konsantrasyonunu arttırdığı, kan glukozunu düşürdüğü ve pankreas beta hücrelerinin parsiyel rejenerasyon/proliferasyonda artışa neden olduğu gösterilmiştir.
Çörek otu tohumu yağının mideyi koruyucu etkisi sıçanlarda etanol ile indüklenmiş ülserde incelenmiştir. Çörek otu yağının uygulandığı grupta glutatyon düzeyinin artması, peptik ülser oluşumunda histamin içeriğinin azalması ve müsin içeriğinin artması çörek otu tohumu yağının koruyucu özelliği olduğunu göstermektedir . El-Ahbar’ın (2003) yaptığı bir çalışmada çörek otu tohumu yağının ve TQ’nun iskemi-reperfüzyon hasarına bağlı gastrik mukozal lezyonlara karşı koruyucu etkileri olduğu da gösterilmiştir.
Beş gün boyunca verilen çörek otu tohumu yağı radyasyonla oluşturulan DNA hasarına karşı koruyucu etki göstermiştir.
KULLANIM ALANLARI
Baş ağrısı, enfeksiyon ve hipertansiyon durumlarından yardımcı
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde yardımcı
İnsülin seviyelerinin ayarlanmasına destek
Mide rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcıdır
Bir yanıt bırakın