Vücudunuz kalp krizi gerçekleşmeden 1 ay önce sizi uyarıyor! | www.corek-otu-yagi.com

 

TÜİK istatistiklerine göre miyokard enfarktüsü, en çok bilinen tanımıyla kalp krizi nedeniyle her yıl yüz binlerce vatandaşımız hayatını kaybediyor.

Yapılan araştırmalar ve bilinçlendirme çalışmaları sayesinde de milyonlarca vatandaşımız da kalp krizinden korunmayı başarıyor.

Ancak yine de bu korkunç rahatsızlık hakkında insanların daha da bilinçlendirilmesi gerekiyor. Önemli olan ise kalp krizi geçirmeden önce gereken önlemleri alabilmek ve kendinizin kalp krizi riski taşıyıp taşımadığını bilmek.

Bir diğer acı gerçek ise kalp krizi geçiren bütün vatandaşların, kriz öncesi belirtileri gözle görülebilir şekilde tecrübe etmeleri. Dediğimiz gibi önemli olan belirtileri düzgünce gözlemleyebilmek ve profesyonel yardım almak.

1- Yorgunluk
Hepimiz bazen yorgun hissedebiliriz. Bu gayet normal. Ama markete giderken bile yoruluyorsanız, durup düşünmeniz gerekiyor.

Ek olarak, eğer birden ve hızlıca nefesiniz kesiliyorsa, acilen doktora görünüp EKG çektirmeniz gerekiyor. Eğer stresli biriyseniz ve kalp sağlığınız pek de iyi değilse her an kalp krizi geçirme riski taşıyorsunuz demektir.

2- Göğüs Ağrısı
Kalp krizinin en belirgin belirtilerinden biri de göğüs ağrısı veya sıkışmasıdır.

Göğüs ağrısının benzeri ağrılar vücudun çeşitli bölgelerinde de gerçekleşebilir. Özellikle kollarda gerçekleşen ağrılara (sol koltuk altı da bu bölgelerden biridir) dikkat edilmesi gerekir. Öte yandan benzer ağrılar boğazınızda, ensenizde, çenenizde, sırtınızda ve karnınızda da görülebilir. Ağrı genel olarak 15 dakika sürer.

3- Solunum sıkıntısı
Kalp krizi öncesi solunum sıkıntısı ve nefes darlığı tecrübe edilir. Bunun temel nedeni de damarlarınızın tıkalı olması nedeniyle akciğerinize kan gidemiyor oluşudur.

Eğer nefes darlığı yaşıyorsanız derhal bir doktora görünmeniz önerilir.

4- Dermansızlık
Sık sık yorgun ve güçsüz hissediyorsanız bunun nedeni akciğerlerinize yeterince kan gitmemesi olabilir. Kronik yorgunluk sendromuna sahip kişilerde kalp krizi riskine sıkça rastlanmaktadır.

5- Baş dönmesi ve soğuk terleme
Aşırı terleme kalp krizi belirtilerindendir. Eğer aşırı ve sık terliyorsanız, doktora görünmeniz tavsiye edilir.

Baş dönmesinin nedeni de genelde beyne yeterince kan gitmemesidir.

6- Grip/Soğuk algınlığı
Ateşiniz yüksek, şiddetli öksürüyor ve anormal şekilde üşüyor musunuz? Merak etmeyin, bunlar kalp krizinin direk belirtileri değildir.

Ancak yine de bunların kalp krizi öncesi rastlanan belirtiler olduğunu bilmekte fayda var. Kesinlikle dikkate alınması gerekir.

7- Saç dökülmesi
Kalp krizinin erken belirtilerinden biri de saç dökülmesidir. Genelde 50 yaş üzeri erkeklerde görülen bu belirtiye kadınlarda da rastlanmaktadır.

Bir doktor, ABC News’e yaptığı açıklamada bunun sağlıksız kan dolaşımından kaynaklandığını belirtti.

8- Düzensiz nabız
Nabız 1-2 dakika boyunca düzensiz şekilde atabilir. Normale dönmezse başınız döner ve yorgun hissedersiniz. Bunun tekrarlanması halinde doktorunuza danışmanız önerilir.

Yukarıda bahsedilen olası kalp krizi belirtilerinin insandan insana ve kadından erkeğe değişiklik gösterdiğini bilmekte fayda var.

Bu 6 olası belirtiyi göz önünde bulundurarak hem kendi hayatınızı hem de başkasının hayatını kurtarabilirsiniz.

Yazıyı bütün arkadaşlarınızla paylaşarak kalp krizi hakkında bilinçlendirmeyi unutmayın.

Dünyada kadınların % 30’u kalp krizinden, yaklaşık yarısı da kalp damar hastalıklarından hayatını kaybediyor. Kadınların kalp krizinden ölüm oranı erkeklerden fazladır.

Kalp krizi genel olarak erkeklere özgü bir sorun olarak düşünülse de, 40 yaş üzeri kadınlarda ölüm sebepleri arasında ilk sırada. Üstelik kalp krizi geçiren kadınlarda ölüm oranı erkeklere nazaran yaklaşık % 10-20 fazla. Bu durum, göğüs ağrısı gibi tipik kalp krizi belirtilerinin kadınların büyük çoğunluğunda görülmemesinden kaynaklanıyor.

Bu durumda ne yapmanız gerekir?

İşte ilk 10 saniyede hayatınızı kurtaracak bilgiler.

-Şayet araba kullanıyorsanız hemen aracınızı sağa çekin motoru durdurun dörtlüleri yakın.

-Arabanın arkasına geçip sırt üstü yere yatın ayaklarınızı arabanızın bagajına doğru yukarı kaldırın

Eğer kalp krizi sizi evinizde yakaladıysa yere uzanıp ayaklarınızı yüksek bir yere mesela kaneye doğru kaldırın.

Bu hareket sayesinde kalbinize daha çok kan gidecektir.

-Ayaklarınızı yukarı kaldırıp pozisyon aldıktan sonra öksürmeye başlayın.

-Öksürmeden önce her seferinde derin bir nefes alın.

-Öksürükleriniz güçlü olsun, derinden gelsin ve uzun sürsün.

Tıpkı göğsünüzde birikmiş balgamı atmaya çalışır gibi öksürün.

Kalp krizi anında öksürük ve nefes önemlidir.

-Her iki saniyede bir derin nefes alın. Ardından öksürün. Bunu yardım gelene dek yada kalp atışlarınız tekrar normale dönene kadar sürekli yapın.

-Derin nefes almak ciğerleri oksijenle doldurur.

Öksürmek kalbe tazyik yapar ve kan dolaşımını rahatlatır. Kalbe uygulanan bu tazyik, kalbin normal ritmine dönmesini kolaylaştırır.

Bütün bunlar size, bilincinizi kaybetmeden önce hastaneye yetişecek zamanı tanır. Ayaklarınız yukarı doğru kaldırılmış olduğundan vücudunuzdaki bütün kan kalbe basınç yapacaktır.

Bu pozisyonda yatmak kalbin normal çalışma düzenine geçmesine yardımcı olur.

Kalp krizi belirtileri bakımından genellikle mide şikayetleri ile karıştırılır. Bu sebeple de ilk müdahele de geç kalınabilir. Kalp krizinin en önemli belirtisi göğüs ağrısıdır.

Peki ama bu ağrı nasıldır?

Mide gazı olmadığını nasıl anlarız. Bu bilgileri lütfen not edin;

NASIL BİR GÖĞÜS AĞRISI OLUR?

Kalp krizinin en önemli belirtisi göğüs ağrısıdır. Çok sayıda göğüs ağrısı tipi vardır. Bunların büyük oranı kalpten kaynaklanmayan göğüs ağrılarıdır. Kalbe, yani damar tıkanıklığına bağlı ağrı genellikle göğsün ortasındadır. Ağrı, yanma veya baskı şeklindedir. Sol kola, bazen de sağ kola yayılabilir. Çeneye veya sırta da vurabilir. Ağrıya çoğu zaman mide bulantısı ve terleme eşlik eder.

NEFES DARLIĞI

Aniden başlayan, bunaltı halinin eşlik ettiği ve yürütmeyen nefes darlığı özellikle risk grubundaki kadın ve erkeklerde kalp krizine işaret edebiliyor. Daha önceleri var olan ve özellikle eforla tetiklenen nefes darlığında belirgin kötüleşme olması da kalp krizi belirtisi olabiliyor.

KADINLARDA BU BELİRTİLERE DİKKAT

Kalp krizinin değişmez belirtisi olan göğüs ağrısı kadınlarda kendisini farklı bölgelerde gösterebiliyor. Boyun ve çene ağrısı, sol kol ve sırt ağrısına sırt ağrısı ekleniyorsa kalp krizi akla gelmeli. Sırt ağrısı kadınlarda erkeklerden 3 kat fazla görülüyor. Ayrıca kadınlar tipik ağrı yerine göğüs ve sırtta sıkıntı hissi, düğümlenme hissi, ağırlık hissi, yanma hissi de yaşayabiliyor.

YORGUNLUK VE BİTKİNLİK

Yorgunluk ve bitkinlik hali sıkça tarif edilen, kalp krizine eşlik eden şikayetlerden birini oluşturuyor. Genellikle nefes darlığıyla birlikte görülüyor. Hasta dışarı çıkmaktan, hareket edip, iş yapmaktan kaçınır hale geliyor. Bu belirtiye kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla gözleniyor.

MİDE Mİ KALP KRİZİ Mİ – FARK NASIL ANLAŞILIR?

Mide şikayetleri ile kalp hastalığı belirtileri sıkça karışıyor. Özellikle kalbin alt tarafını tutan krizler kendini hazımsızlık, şişkinlik, bulantı ve kusma şikayetleriyle gösterebiliyor.

FARK NASIL ANLAŞILIR?

Kalp spazmı ile kalp krizinin belirtileri hemen hemen aynıdır. Göğüs ortasında ağrı, çeneye kollara yayılma eğilimi ve sıkıntı… Ancak kalp krizinde kişi ciddi bir ölüm korkusu ve yoğun sıkıntı hisseder. Terleme, mide bulantısı ve kusma gibi bulgular da görülür.

BAŞ DÖNMESİ VE BAYGINLIK

Halsizlik ve baygınlık hissi, kalp krizlerinde sık gözlenen belirtilerden birini oluşturuyor. Özellikle kriz başlangıcında oluşan nabız ve tansiyon düşüklüğü; baş dönmesi ile baygınlığa yol açabiliyor. Yaşlılarda baygınlıkla gelen kalp krizi daha sık görülüyor.

SOĞUK TER DÖKMEK

Kalp krizinde soğuk terleme sıklıkla görülen belirtilerden. Genelde diğer bulgulara eşlik ediyor. Ani başlayan nefes darlığı ve yorgunluğa eşlik eden soğuk terlemeleri kalp krizinin habercisi olabiliyor. Terleme belirtisi kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla gözleniyor ve özellikle kalbin alt tarafını tutan krizlerde daha belirgin oluyor.

ÇARPINTI

Kalp krizinde gelişen çarpıntı genelde ani başlangıçlı oluyor. Diğer belirtiler de çoğunlukla çarpıntıyla birlikte gelişiyor. Çarpıntı şikayeti kadınlarda erkeklere nazaran 4 kat daha fazla gelişiyor.

Özellikle sabahın ilk ışıklarına doğru olan sürede kalp krizi riski artıyor.

İLK YAPACAĞINIZ ŞEY

Kalp krizi anında yapılması gereken tek şey, kişiyi bir an önce acil servise ulaştırmaktır. Eğer kişi dilaltı hapı kullanıyorsa, bu ilaçtan bir ya da iki tane almak kalp krizine iyi gelebilir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*