Namazın her rekatında okunması sebebiyle bir ismi de “es-Salât” olan Fâtiha hakkında bir hadis-i kutside şöyle buyurulmuştur: “Namazı kulumla aramda ikiye ayirdim. Bir yarısı benimdir, diğer yarısı kulumundur. Kuluma istediği verilecektir. Kul: “Hamd alemlerin Rabbi Allah’adır” dediği zaman, Allah: “Kulum bana hamdetti” der. Kul: “Rahman ve Rahim olan…” dedigi zaman Allah: “Kulum bana senada bulundu” der. Kul: “Din gününün mâliki” dedigi zaman, Allah: “Kulum beni yüceltti” der. Kul: “Ancak Sana kulluk eder, ancak Senden yardım dileriz ” dedigi zaman, Allah: “Bu benimle kulum arasında iki yarıdır. Kuluma istediği vardır” der. Kul: “Bizi doğru yola ilet. Nimet verdiğin kimselerin yoluna. Kendilerine gazab edilmiş olanların ve sapmişların yoluna değil” dediği zaman Allah: “Bunlar kulumundur, kuluma istedigi verilecektir” der” ( Müslim, Salât,38, 40; Ebû Dâvûd, Salât, 132)
Fatiha Surenin fazileti ile ilgili birçok rivayet mevcuttur. Bunlardan birisi de şöyledir: “Bu surenin benzeri ne Tevrat’ta, ne İncil’de, ne Zebur’da ve ne de Kur’ân’da vardır.” (İbnü’l-Cevzî, Zâdü’l-Mesirî, I, 10; Kurtubî, el-Câmiu’li Ahkâmü’l-Kur’an, I, 108).
Namazlardan sonra Kur’an-ı kerim okumak çok sevap olduğu için vakit müsait ise, Kur’an-ı kerim okumak elbette çok iyidir. Özellikle bu sureleri okumanın sevabı daha da çoktur.
Bir yanıt bırakın