Propolis; arıların bitki filiz ve tomurcuklarından topladığı, kovan giriş deliğine, çatlak ve kırıkları kapattığı, antibakteriyal, antiviral, antifungal, antioksidan, antiparazitik özelliklere sahip yapışkan ve reçinemsi bir maddedir. Arılar bu bitkilerden topladığı reçinemsi maddeyi arka ayaklarında kovana taşırlar. Balmumu ve bazı sindirim salgıları ile karıştırarak kovan içinde kullanırlar. Arılar propolisi kavak, meşe, kayın, okaliptus ağaçları ve çalılıklardan toplarlar. Arının arka bacağında taşıdığı propolis kovanda ancak diğer arıların yardımı ile boşaltılabilir. Arılar propolisi kovanda dip tahtası, çerçeve kenarları ve giriş deliği arkasında biriktirirler.
Kısaca Propolis; Arılar tarafından kovan içinde bulunan küçük delikleri kapatarak, kış aylarında dışarıdan kovan içerisine girebilecek her türlü parazit, hastalık ve bakterilerden arıların kendilerini korumak için yaptıkları dünyanın en ünlü doğal antibiyotiği olarak bilinen bir arı ürünüdür.
AKTİF MADDELERİ VE İNSAN VÜCUDU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Flavonoidler; anti-mikrobiyal, ateş düşürücü Antioksidan, Kılcal damarlarların geçirgenliğini azaltıcı, Anti-Hemoroid (1,2,5,6,7,9,10)
Krizin; Tümör Hücresel Toksisite, Anti-Helicobacter pylori (3,4,5,6,9,10)
Apigenin; Gastrik Ülserin iyileştirilmesi, Ateş düşürücü (5,6,9,11,12)
Qercetin; Hystaminopexic aktivitesi, Anti-viral, Kılcal damarların güçlendirilmesi, Anti-tumoral aktivite, Spazmolitik (2,4,6,7)
Kaempfride; Spazmolitik , Anti-Mycobacterium phlei, Mikroorganizmaların asit direncine karşı
Kaemperol-7,4’-dimethyl ether; Anti-mikotik (5,6,9)
Ermanin; Anti-mikotik (7,8)
Galangin; Bacteriostatik activite, Anti-mikrobiyal ve anti-mikotik, Anti-Helicobacter pylori (8,9,10)
Pinochembrin; Bacteriostatik aktivite, Anti-küf, Anti-Blastomycetes (5,6,9)ve kısaca, Pinobanksin, Pinobanksin-3-acetate, Pinostrobin, 3’,4’-dihydroxyflavanoids, Flavon-3-ols, Pectolinaringenin, Luteolin, 3’,4’-dimethyl ether of Luteolin, Artepillin C, Pinosylvin (3,5-dihydroxystilbene, Ferulic Acit, Isoferulic Acid, Benzoic Acid, Cinnamic Acid, Isopentyl ferulate, p-Coumaric acid benzyl ester, Caffeic Acid, Prenyl caffeate, 3-methyl-but-2-enyl-caffeate, Caffeic acid phenetyl ester, Methyl caffeate, Diterpenoid of clerodan, Volatile compounds (etheric oils), Bisabolol. (4,5,6,7,8)
Yapılan çalışmalarda düzenli ve sürekli olarak Propolis alınması durumunda sindirim, solunum ve dolaşım sistemindeki hastalık etmenlerini (patojenleri) yok ettiği, internal toksinleri vücuttan attığı saptanmıştır. (1,2,5,6) Sentetik antibiyotiklerin aksine uzun süre Propolis kullanımı zararlı bakterilerde direnç oluşturmamakta, yararlı bakterileri de olumsuz olarak etkilememektedir. Bu nedenle Propolis ender bulunan geniş spektrumlu antibiyotik olarak kabul edilmektedir. (1,2) Klinik çalışmalarda Propolisin comedo, beriberi, shingles, zosfer psorias, deri ülserine karşı çok etkili olduğunu göstermiştir. Propolis ayrıca ağız yaraları, periodonditis, diş ağrısı, rhinitis, mide ülseri, nefrit, idrar yolları enfeksiyonu, influenza, diare, polypus, malignant tümör (Kanser) ve diğer bir çok hastalıkta da başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle Japonya’da yapılan klinik çalışmalarda 3 ay ile 1 yıl sürekli bir şekilde alınan Propolisin, çeşitli internal kanser hücrelerinin devitalize ettiği saptanmıştır. Propolis çeşitli kanser hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinde de önemli rol oynamaktadır. (2,3,4,8,9,12,13)
Propolisin yapısındaki flavonoidler dolaşım sisteminde de önemli bir etkiye sahiptir. Kan pulcuklarının ve beyaz kürelerin konglomerasyonunu azaltmakta trombosisi önlemekte, damar sertliğini önlemekte, kan dolaşımını düzenlemekte, kan şekerini, lipit ve kolesterolü azaltmakta, kanı temizlemektedir. (1,2,3,4,6,9,10)
Propolisteki flavonoidler ve terpenler oldukça kuvvetli antioksidan ve antisenilitik etkilere sahiptir. Unutkanlığa ve beyin damarları kireçlenmesine iyi gelmektedir. Propolisin antioksidan etkisinin BHT den 2 kat daha fazla olduğu bildirilmektedir.
Sürekli Propolis kullanımı lipitlerin peruksidasyonunu ve melanin sedimentasyonunu önlemekte, cytotoxinleri yok etmekte, vücut aktivesini artırmakta ve yaşlanmayı (deception) geciktirmektedir. (3,4,8,11,13)
Yapılan çalışmalarda düzenli ve sürekli olarak Propolis alınması durumunda sindirim, solunum ve dolaşım sistemindeki hastalık etmenlerini patojenleri yok etmeye yardımcı olduğu, saptanmıştır. Sentetik antibiyotiklerin aksine uzun süre Propolis kullanımı zararlı bakterilerde direnç oluşturmadığı, yararlı bakterileri de olumsuz olarak etkilemediği düşünülmektedir.
Klinik çalışmalarda Propolisin comedo, beriberi, shingles, zosfer psorias, deri ülseri tedavisinde destek olduğunu göstermiştir. Propolis ayrıca ağız yaraları, periodonditis, diş ağrısı, rhinitis, mide ülseri, nefrit, idrar yolları enfeksiyonu, influenza, diare, polypus, malignant tümör Kanser ve diğer bir çok hastalıkta da destek olarak kullanılmaktadır.
Propolisin yapısındaki flavonoidler dolaşım sisteminde de önemli bir etkiye sahiptir. Kan pulcuklarının ve beyaz kürelerin konglomerasyonunu azaltmaya trombosisi önlemeye, damar sertliğini önlemeye, kan dolaşımını düzenlemeye, kan şekerini, lipit ve kolesterolü azaltmaya yardımcıdır. Propolisin antioksidan etkisinin BHT den 2 kat daha fazla olduğu bildirilmektedir. Sürekli Propolis kullanımı lipitlerin peruksidasyonunu ve melanin sedimentasyonunu önlemeye, cytotoxinleri yok etmeye, vücut aktivesini arttırmaya ve yaşlanmayı deception geciktirmeye yardımcı olur.
KULLANIM ALANLARI
Üst solunum yolları rahatsızlıklarında (Diş, Ağız, Burun, Kulak, Boğaz gibi) yardımcı (1,2,5,6,9)
Menopoz öncesi ve sonrası Kemik Erimelerini önlemeye yardımcı (2,6,9,10)
Romatizmadan kaynaklanan ağrıların giderilmesinde yardımcı ve destekleyici(1,3,4,5,6)
Mide ülseri rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı (5,6,9,10,11,12)
Tüberküloz rahatsızlıklarında vücudu destekleyici (1,2,3,4)
Akut Kalp Yetmezliğini önlemeye yardımcı (2,4,6,7)
Kanser tedavilerinde yardımcı ve vücut direncini arttırmada destekleyici (1,2,5,8,9)
Kemo ve Radyoterapinin yan etkilerini azaltmaya yardımcı (5,6,9,10,11,13)
Kış aylarında hastalıklardan korunmaya yardımcı (5,6,7,10,12)
Yüksek kan basıncını azaltmaya yardımcı (1,2,5,6,9,10)
Bağışıklık sistemini güçlendirmede destektir.
Zararlı mikroorganizmalara karşı geniş antibakteriyel, antiviral, antifungal etki sağlanmasında yardımcıdır.
Üst solunum yolları bronşit, astım hastalıklarında yardımcı ve destektir.
Ağız ve diş sağlığının korunmasında yardımcıdır.
REFERANSLAR
Tomás-Barberán, F. A.; García-Viguera C., Vit-Oliviera P., Ferreres F., Tomás-Lorente F. (1993-08-03). “Phytochemical evidence for the botanical origin of tropical propolis from Venezuela”. Phytochemistry 34 (1): 191–6.
Bankova, V. (February 2005). “Recent trends and important developments in propolis research”. Evidence-based Compl. and Alt. Medicine 2 (1): 29–32.
Brätter, C.; Tregel M., Liebenthal C., Volk H. D. (October 1999). “Prophylactic effectiveness of propolis for immunostimulation: a clinical pilot study”. Forsch Komplementarmed. 6 (5): 256–60. Retrieved on 2008-01-14.
Ocakci, A.; Kanter M., Cabuk M., Buyukbas S. (October 2006). “Role of caffeic acid phenethyl ester, an active component of propolis, against NAOH-induced esophageal burns in rats”. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 70 (10): 1731–9.
Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Meeting (2008: Geneva, Switzerland). Evaluation of certain veterinary drug residues in food: 70th report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. (WHO technical report series; no. 954)
Mesquita, R. C. G.; Franciscon C. H. (June 1995). “Flower visitors of Clusia nemorosa G. F. W. Meyer (Clusiaceae) in an Amazonian white-sand Campina”. Biotropica 27 (2): 254–8
Tomás-Barberán, F. A.; García-Viguera C.; Vit-Oliviera P.; Ferreres F. et al. (1993-08-03). “Phytochemical evidence for the botanical origin of tropical propolis from Venezuela”.
Montenegro G; Mujica AM; Peña RC; Gómez M et al. (2004). “Similitude pattern and botanical origin of the Chilean propolis”. Phyton 73: 145–154.
Park, Y. K.; Alencar, S. M.; Aguiar, C. L. (2002). “Botanical Origin and Chemical Composition of Brazilian Propolis”.Journal of Agricultural and Food Chemistry 50 (9): 2502–2506.
“Susceptibility profile of Salmonella against the antibacterial activity of propolis produced in two regions of Brazil”. Journal of Venomous Animals and Toxins including Tropical Diseases 11 (2): 109–16.
Ocakci, A.; Kanter M.; Cabuk M.; Buyukbas S. (October 2006). “Role of caffeic acid phenethyl ester, an active component of propolis, against NAOH-induced esophageal burns in rats”. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 70 (10): 1731–9.
Brätter, C.; Tregel M.; Liebenthal C.; Volk H. D. (October 1999). “Prophylactic effectiveness of propolis forimmunostimulation: a clinical pilot study”. Forsch Komplementarmed. 6 (5): 256–60.
Ansorge, S.; Reinhold D.; Lendeckel U. (July–August 2003). “Propolis and some of its constituents down-regulate DNA synthesis and inflammatory cytokine production but induce TGF-beta1 production of human immune cells”. Z Naturforsch [C] 58 (7–8): 580–9.
Propolisin Tarihçesi
Propolis Nedir
Propolis’in Görünümü Rengi ve Kokusu
Propolisin Kaynağı ve Toplandığı Bitkiler
Propolisin İçeriği ve Propolis İçeriğinde Bulunan Diğer Maddeler
Propolisin Piyasaya Arz Edilme Formları
Propolis Arı Kovanlarından Nasıl Toplanır
Propolis Nasıl Kullanılır
Propolis Saflık/Fiyat Dengesi/ Propolis Fiyatı
Propolis’in Tarihçesi
Propolis, M.Ö. 384-322 yıllarında yaşamış Plato’nun öğrencisi ve Büyük İskender’in öğretmeni olan ünlü Yunan filozof Aristotle tarafından isimlendirilmiştir. Propolis, kovan içerisinde yerine getirdiği görevden dolayı, Yunan dilinde Pro-Polis Şehrin Koruyucusu olarak adlandırılmıştır. Bu görev kovan içinde bulunan değerli kraliçe arının yanında diğer tüm arıların bakterilerden korunması olmuştur. Propolis’in adını duymayan, ne olduğunu ve ne sebeplerden dolayı kullanıldığını bilmeyen çok insan vardır.
Propolis Nedir
Propolis; arılar tarafından kovan içinde bulunan küçük delikleri kapatarak, kış aylarında dışarıdan kovan içerisine girebilecek her türlü parazit, hastalık ve bakterilerden arıların kendilerini korumak için yaptıkları dünyanın en ünlü doğal antibiyotiği olarak bilinen bir arı ürünüdür.
Propolisin Rengi
Propolis’in bileşimi kovana, bölgede bulunan bitki örtüsüne ve sezonun mevsimsel durumuna göre değişebilir. Genellikle koyu kahverengi olmak üzere yeşil, kırmızı hatta beyaza yakın tonlarda dahi olabilmektedir. Bunun sebebi ise kovanların bulunduğu bölgenin bitki örtüsünden kaynaklanmaktadır. Bal arıları bu ürünü üretirken fırsatçı davranırlar. Mevcut kaynakları yani bulundukları bölge bitkilerinden faydalanarak üretimi gerçekleştirirler. Bu sebepten dolayı detaylı kimyasal analizler Propolis’in kimyasal bileşiminin bitki ve bölgeye göre değişiklik gösterebildiğini kanıtlamaktadır.
Propolis’in Kokusu ve Görünümü
Propolis’in kendine has bir kokusu vardır. Bu koku biraz zeytini anımsatır. Ham Propolis görünüm olarak biraz reçineyi biraz balmumunu ve birazda zifti andırır. Bu bileşimi toz haline getirseniz de zaman içinde toz olan parçalar kendi kendilerini birbirine çekerek yapışmasına ve taş gibi sertleşmesine neden olur.
Propolis’in Kaynağı Nedir
Propolis’in ana kaynağı, arı, tabiattaki bitki ve ağaçlar ve bunların reçineleridir.
Propolisin Toplandığı Bitkiler
Bitki salgıları
Pinus spp. Çam Ağacı
Betula spp. Huş Ağacı
Populus spp. Söğütgillerden Kavak Ağacı
Aesculus hippocastanum Atkestanesi Ağacı
Salix spp. Söğüt Ağacı
Alnus spp. Söğütgillerden Kızılağaç
Abies spp. Köknar Ağacı
Prunus spp. 430 çeşide yakın Nektar veren Ağaç Vişne, Şeftali, Erik, Kayısı, Badem gibi
Ulmus spp. Karaağaç
Quercus spp. Meşe Ağacı
Fraxinus excelsior Dişbudak Ağacı gibi binlerce bitki ve ağaçlar
Propolis’in İçeriğinde Ne Bulunur
Kovandan toplandığı şekilde Propolis içeriğinde yaklaşık 55 ‘ini reçine ve bitkisel balsamları 30 civarında balmumu, 10 civarında uçucu yağları ve 5 civarında polenleri bünyesinde bulundurur.
Propolis İçeriğinde Bulunabilecek Maddeler
polyprenylated benzophenones
viscidone
terpene
naphthoquinone epoxide
prenylated acids
4-hydroxy-3,5-diprenyl
cinnamic acid
sinapinic acid
isoferulic acid
caffeic acid
chrysin,
Dalbergia ecastaphyllum
İsoflavonoids
3-Hydroxy-8,9-dimethoxypterocarpan medicarpin
Flavonoids
Caffeic acid
phenethyl ester
Propolis’in Piyasaya Arz Edilme Formları
Kovandan toplandığı ham şekliyle (balmumu, propolis ve diğer bileşenler ayrıştırılmamış)
Gerekli ayrıştırmalar yapılmış ancak ekstrakt (ekstre) olmamış şekliyle
Ayrıştırma sonrası özü yani ekstraktı (ekstresi) sıkıştırılmış tablet olarak
Ekstraktının Kapsül içerisine konmuş şekliyle
Likit, sıvı solüsyon olarak
Likit ekstrakt (ekstre) olarak
Bal, arı sütü, polen gibi diğer Arı ürünleri ile karıştırılmak için Toz ekstrakt (ekstre) olarak tüketiciye arz edilmektedir.
Propolis Arı Kovanlarından Nasıl Toplanır
Arıcılık Malzemeleri bölümünde fotoğrafını gördüğünüz propolis tuzağı adı verilen bir enstrüman kovan içine yerleştirilir. Propolis tuzağı beyaz renkte ve çok delikli plastik bir malzemedir. Arılar bu propolis tuzağı üzerindeki delikleri kapatmak için Balmumu ile karışık Propolis ‘i üzerine sıvarlar ve üretim gerçekleşmiş olur. Balmumu ile karışık bir durumda olan Propolis, Propolis tuzağı üzerinden sıyırma usulü ile toplanır.
Propolis Nasıl Kullanılabilir
Propolis ağız içinde bulunan bakterilerin temizlenmesine yardımcı, ağız ve diş sağlığının korunmasına yardımcı bir ajan olarak kullanılacak ise bu arı ürününün ağız içinde gezdirme veya emerek bu bölgelerde teması sağlanması sureti ile kullanılması kullanım amacına destek olacaktır. Sıvı, tablet formunda veya bal ile karıştırılmış Propolis ürünlerini kullanmak daha doğru bir tercih olacaktır.
Propolis’in tadından hoşlanmayanlar veya direk olarak kullanmak isteyenler ise; kapsül, tablet formlarını ağızdan yutma yolu ile kullanımı daha uygun olacaktır.
Propolis günlük kullanım miktarı kullanıcının amacına ve yaşına göre değişebilmektedir.
Propolis Saflık/Fiyat Dengesi/ Propolis Fiyatı
Propolis’in kovanlardan toplandığı gibi kullanılması gıdaya uygun bir kullanım tarzı değildir. İçerdiği etken maddelerin ayrıştırılması bir çalışma gerektirmektedir. Bu sebepten dolayı Propolis’in değeri saflık derecesi ile doğru orantılıdır. Yani saflık derecesi yükseldiği zaman propolis değer kazanır. Propolis’in gıdada kullanılan en uygun saflık derecesi 30 ile 70 arasındadır. 99 gibi saflık derecesi yüksek bir propolisin kullanımı zordur.
Bu Geleneksel Bitkisel veya Hayvansal Tıbbi Ürünle İlgili Çok Daha Detaylı Bilgilere, Yapılmış ve Yayınlanmış Bilimsel Araştırmalara, Literatür Bilgilerine, Yazılmış Çeşitli Kitaplara NCBI ( National Center for Biotechnogy Information ) internet sitesine giderek inceleyebilirsiniz.
Bir yanıt bırakın